"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi,
Szatkownica poszła w taniec, to ci będzie szatkowanie..."
W ramach współpracy z Paniami z KGW w Wygiełzowie przedszkolaki z Babic uczestniczyły w zajęciach warsztatowych "Kiszenie kapusty". Z doświadczenia wiemy, że czynność ta jest zapomniana i niedoceniana przez młodych rodziców, a o walorach kiszonej kapusty świadczą opinie dietetyków oraz środowiska medycznego. Uważamy więc, że są ważne wskazania ku temu, aby czynność tę pielęgnować i zachęcać wszystkich do domowego produkowania tego specjału kuchni Polskiej. Podczas wspólnej zabawy i pracy dzieci miały okazję próbować szatkowanej kapusty, pomagały w ubijaniu jej w beczce. Obserwowały proces zakwaszania kapusty, sprawdzając czy już jest dobra. Z ukiszonej kapusty pani kucharka przyrządziła pyszne i zdrowe potrawy: bigos, kapuśniak, surówkę.